DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA: Počeli besplatni ultrazvučni i mamografski pregledi u kampanji za borbu protiv raka dojke

getimageU promotivnoj akciji koja je započela danas u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i na inicijativu klinike Feniks Medika, dvadeset žena sa invaliditetom je imalo priliku da besplatno uradi mamografski i ultrazvučni pregled grudi. Akcija će trajati do kraja mjeseca i obuhvatiće ukupno pedeset žena iz različitih društvenih grupa.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv raka dojke, a Crna Gora se pridružila akciji promocije kulture ljudskih prava po pitanju zdravstvene zaštite i podizanja svijesti društva o neophodnosti preventivnih zdravstvenih pregleda.

Biljana Pejović ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava uputila je apel svim građankama u Crnoj Gori da razmišljaju o svom zdravlju na vrijeme, te da redovno vrše potrebne preglede. Ona je podsjetila je da je edukacija veoma važna u svemu, a posebno u borbi protiv teških bolesti i istakla neophodnost angažovanja cijelog društva po ovom pitanju.S tim u vezi, ona je pozvala i druge klinike da se uključe u ovakve akcije. Pejovićeva je apelovala na medije da putem informisanja podižu svijest o ovoj temi.

Direktor klinike dr Slobodan Mandić istakao je da u Crnoj Gori od karcinoma dojke oboli najmanje 250 žena godišnje, a umre prosječno 80. Dr Mandić je pojasnio da se broj oboljelih i umrlih od ove bolesti može smanjiti, zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i redovnim kontrolama zdravlja.

Mamografski i ultrazvučni pregledi su bezopasni, digitalni i bezbolni. Stoga, pozivamo sve žene da povedu više računa o svom zdravlju i njegovoj zaštiti, i da se oslobode neopravdanih strahova jer je to najčešći uzrok izostanka pružanja ovakvih zdravstevih usluga.

Rak dojki spada u pet najopasnijih zdravstvenih problema sa kojima se žene suočavaju u današnje vrijeme, pa ni Crna Gora nije izuzetak po tom pitanju. Najefikasniji lijek protiv raka je otkrivanje u najranijoj fazi, budući da je u 90% slučajeva rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vrijeme.

Ministarstvo kontinuirano sprovodi ovakve i slične akcije, sa fokusom na žene iz marginalizovanih društvenih grupa. Akcije će biti nastavljene u cilju daljeg unapređivanja ljudskih prava u svim oblastima društvenog života.