PREPORUKA SPORT

BLIŽI SE KRAJ KARIJERE: Dženson Baton napušta Formulu jedan

Foto: Clive Mason/Getty Images

Foto: Clive Mason/Getty Images

Vozač Meklarena i šampion Formule 1 iz 2009. godine Dženson Baton je ranije najavio da se neće takmičiti sljedeće sezone. Iako je postojala mogućnost da se vrati za dvije godine, šanse za to su sve manje.
– Posljednja trka će biti veoma emotivna. Ne znam šta ću raditi sljedeće godine. U svakom smislu to je veoma uzbudljivo. Sa sponzorima ću sarađivati do sredine decembra – rekao je Baton, kome će posljednji nastup u Formuli 1, najvjerovatnije, biti 26. novembra u Abu Dabiju.
Ove nedjelje Dženson Baton će na trci za VN Malezije stići do magične granice od 300 startova u Formuli 1, čime će izbiti na treće mjesto vječne liste. Ispred njega su samo još Mihael Šumaher sa 306 i Rubens Barikelo sa 322 nastupa.
– Sjećam se kada sam 2000. godine debitovao u Formuli 1, da me je otac pitao koliko godina mislim da se takmičim. Tada sam rekao da ću završiti do 30. godine, ali sada imam 36. godina i dalje sam tu. Sada sam u klubu 300, a mislio sam da nikada neću stići dotle. Već prokleto dugo vremena sam tu, Formula 1 te uvuče i onda te ne pušta – rekao je 36-godišnji Britanac, koji je u karijeri 50 puta bio na podijumu a 15 puta je osvajao trke.

Izvor: sportklub