MODA SLAJDER

NIKŠIĆ: Predstavljen multimedijalni projekat ,,Legenda o krilatom konju Jabučilu”

jelena-djukanovic_revija-niksic_01Multimedijalni projekat Jelene Đukanović ,,Legenda o krilatom konju Jabučilu“ predstavljen je sinoć u Nikšićkom pozorištu.
Bilo je to divno veče bajke i tradicije. Na scenu su prvo stupile članice folklornog ansambla JU „Zahumlje“ u haljinama inspirisanim ovom legendom, zapjevavši pjesmu ,,Durmitor, Durmitore“. Uslijedio je prvi od mnogih aplauza koje su pobrali za svoje divno pjevanje te večeri. Potom se u sali začuo zvuk gusala koje je svirao Milan Vujović dok je u pozadini na ekranu pričana priča o krilatom konju Jabučilu.
Članovi JU ,,Zahumlje“ otpjevali su ,,Prođoh kroz goru“, pa su uslijedile  pjesme ,,Poljem se vija“ i za kraj ,,Siroče sam“.jelena-djukanovic_revija-niksic_08
Između pjesama aplauzom je pozdravljen i svaki defile manekenki u 19 zanimljivih raznobojnih pletenih kreacija koje je za ovu priliku kreirala Jelena Đukanović. Djevojke su na nogama nosile opanke ili su bile bose.
– Materijal je sisal, predivno biljno vlakno, koje sam sama bojila i tkala, plela i radila keramičke instalacije od terakote. Bila sam inspirisana srednjevjekovnim pancirom – rekla je Đukanović za MNE magazin.
Prikazan je i prelijep video-rad „Legenda o krilatom konju Jabučilu“, koji su Relja Eraković i Željko Bracanović snimili u bajkovitom pejzažu Vražjeg jezera na Durmitoru. Kompozitor muzike je Aleksandar Saša Gajić.
– Inspiracija je bila ,,Legenda o krilatom konju Jabučilu“ zato što mislim da ima mnogo neiskorišćene nematerijalne baštine, kao i materijalne, a pošto se duži niz godina bavim istraživanjem tekstilnog nasljeđa Crne Gore, negdje se nametnula i ova priča koja je jedna od najčuvenijih i možda najdramatičnijih epskih pjesama, a u isto vrijeme i legendi – kazala je Đukanović za MNE magazin.jelena-djukanavic
S obzirom da je legenda vezana za Vražje jezero na Durmitoru, koje je samo po sebi, kako nam je rekla, nestvarno, lijepo i fascinantno, Đukanović smatra da ova legenda upotpunjuje tu priču i taj pejzaž.
– Kad kažete nekome da još u tom jezeru živi krilati konj crvene dlake i da je on otac čuvenom konju Jabučilu, mislim da onda pojačavate utisak i naglašava se ljepota pejzaža – ističe Đukanović za MNE magazin.
Za grafički dizajn pobrinuo se Ilija Nikčević.

This slideshow requires JavaScript.


Projekat je realizovan u saradnji JU „Zahumlje“ i JU Centar za kulturu Žabljak uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, a u okviru „Septembarskih dana – Nikšić 2016“ i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
B.R.
Foto: B. Šekularac