ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

ZDRAVSTVO: Ugradnja mehaničkog srca od sada i u Crnoj Gori

capture1Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt održao je danas konferenciju za novinare na temu: „Primjena najnovijih naučnih i kliničkih dostignuća u oblasti kardiologije i kardiohirurgije“ u prostorijama Kliničkog centra Crne Gore.
Tim koji čine crnogorski anesteziolozi, hirurzi i kardiolozi, koji je obučavan u hrvatskoj, spreman je da u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ugrađuje pumpe za mehaničku potporu srčane slabosti, kazao je direktor Centra za kardiohirurgiju KCCG doc. dr Aleksandar Nikolić i dodao da će prvih nekoliko procedura biti urađeni u saradnji sa timom zagrebačkih stručnjaka.
capture
– Ovakve metode promovišu sposobnost državnog zdravstvenog sistema da može da radi vrhunske evropske procedure. Kao što je profesor Biočina rekao, nešto što je sad početak, za koju godinu biće jednostavno rutina. To pokazuje da je Klinički centar kao lokomotiva razvoja zdravstvenog sistema sposoban i kompetentan to da radi i time se definiše trend napretka i uspjeha zdravstvenog sistema Crne Gore – kazao je Šegrt.
On je iznio podatke da je do 20. septembra ove godine u poređenju sa istim periodom prošle, van državnog zdravstveng sistema manje od oko 6.000 pacijenata upućeno na liječenje, što je rezultiralo u finansijskom benefitu od dva miliona i 650 hiljada eura. Zdravstveni sistem u istom tom periodu pokazuje smanjenje procentualnog broja izdatih bolovanja za 14,32 odsto.
capture2
Direktor Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Ranko Lazović istakao je i da je do sada urađeno 27 transplantacija bubrega, sve uz podršku hrvatskih kolega, te podsjetio da u Crnoj Gori ima 10 do 15 odsto pacijenata kojima je oslabljen srčani mišić i potrebna ugradnja mehaničkog srca.
capture3
Direktor Kardiohirurgije Kliničkog centra „Rebro“ Zagreb prof. dr Bojan Biočina izrazio je zadovoljstvo što je ovaj dio medicine došao i u Crnu Goru, jer smatra da je zatajenje srca opasnije čak i od većine karcinoma.
Podsjetimo i to da su u Kliničko bolničkom centru (KBC) ,,Rebro” u Zagrebu ljekari KCCG-a su, u saradnji sa zagrebačkim kolegama, 3. avgusta uspješno ugradili mehaničko srce crnogorskom osiguraniku.
B.R.
Foto
: Gov.me/B. Ćupić