DRUŠTVO SLAJDER

OTVORENA ,,FABRIKA ZNANJA”: ,,Živimo budućnost koju ćete vi mladi kreirati, pronađite hrabrost da ideje pretočite u djelo”

fabrika-znanja_10– Potpuno smo svjesni u Vladi i društvu da će vaše ideje voditi ovaj sistem i voditi ovu državu u budućnosti. Da bi vaše ideje došle do izražaja, mi smo ti koji u ovom vremenu moramo da vas podržimo jer, kao što znate, a mnogi su naučnici utvrdili, nauka današnjice predstavlja tehnologiju budućnosti. Najbolji dokaz za to je Nikola Tesla. Ono što su genijalni umovi smislili nekad, mi danas ne koristimo, nego živimo – rekla je ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović otvarajući šestu regionalnu IT manifestaciju ,,Fabriku znanja” danas u sklopu ,,Otvorenih dana nauke 2016” na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.
Ona je dodala da se nada da će, uz njihov mali impuls, kroz ,,Fabriku znanja” i programe koje nude omogućiti da ideje i kreativnost mladih dođu do izražaja, ,,da u sebi nađete hrabrost da svoje ideje pretočite u stvarnost, jer danas živimo vizije onih koji su bili dovoljno hrabri da svoje ideje pretoče u djelo”.
– Budite svakim danom sve bolji, neka vaše ideje vode vaš put u budućnost, neka vam vizija bude ideja vodilja i ne obazirite se na ono što su prepreke, jer jednog dana sjećaćete se samo lijepih stvari, samo svojih vizija i biti ponosni što ste svoju viziju pretočili u stvarnost. Želim da živimo budućnost koju ćete vi kreirati i zato vam poklanjamo još jednu ,,Fabriku znanja” – kazala je Vlahović.
Divimo se tom čudu tehnike, ali često zaboravljamo čovjeka koji je stvorio, podsjetio je rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić.
fabrika-znanja_05– Treba da se divimo tom nevidljivom i često nepoznatom stvaraocu, čovjeku, odnosno timovima koji su uložili, prije svega, ljubav, strast, emociju, živote, pa tek onda znanje u ono što su stvorili. Upravo ti junaci mašte treba da budu uzori vama mladima, koji će vam pomoći da nađete talenat koji je Bog kao svoju tajnu stvaranja sakrio u svakom od nas – dodao je Vukotić.
Imamo čast da taj junak u ovoj ,,Fabrici znanja” bude Nikola Tesla, jedan od najvećih umova koje je iznjedrilo čovječanstvo, podsjetio je Vukotić.
– On je imao srce i strast čijom snagom i ljubavlju prema eksperimentima je savladao ogromne prepreke, podmetanja, čak i poniženja u životu. Do kraja života ostao je vjeran svom dječačkom snu koji mu se javio dok je čuvao stoku u Lici, san da uhvati munju i gromove i tu njihovu ogromnu snagu podari čovječanstvu – rekao je Vukotić.
On je mladima poručio da moraju misliti srcem da bi nešto istinski saznali i postigli, jer znanje koje nije pokrenuto iz srca je znanje bez duše, znanje bez karaktera, često destruktivno znanje.
fabrika-znanja_09Predsjednik grupacije ,,Comtrade” Veselin Jevrosimović podsjetio je da je kroz ,,pogone” ,,Fabrike znanja” od 2009. godine do sada prošlo više od 17.000 mladih iz različitih krajeva regiona.
– Nije slučajno što ovogodišnja izložba u okviru ,,Fabrike znanja” ima naziv ,,Nikola Tesla – Čovek budućnosti”. Svijet i dalje čeka nove vizionare, a uz to, svi pokazatelji govore da globalne potrebe za IT stručnjacima nastavljaju da rastu. Nije važno odakle se dolazi već kuda se stremi – poručio je Jevrosimović i kazao da su, uz talenat, obrazovanje i vrhunsku posvećenost, ,,Comtrade”-ovi stručnjaci razvili revolucionarnu ,,My RyanAir booking travel” platformu koja otvara novo poglavlje u svjetskoj avio-industriji.fabrika-znanja_13
Jevrosimović je potom uručio diplomu i televizor ,,Tesla” pobjedniku ,,Comtrade”-ovog konkursa za najbolju ostvarljivu poslovnu ideju ,,Right Click 2016” Ivanu Vukićeviću. Ideja se odnosila na pozitivan uticaj na život u lokalnoj zajednici, a rješenja su zahtijevala kreativnu upotrebu tehnologija u svakodnevnom životu. Tako je Vukićević odlučio da to bude idejno rješenje rijesi.me, platforma za rješavanje problema putem aktivizma.
Najveći regionalni događaj u ova dva dana okupiće 3.000 učenika, studenata i profesora koji će kroz edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija. ,,Fabrika znanja 2016” ove godine obilježava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz svijeta nauke Nikole Tesle, pa su tako svi gosti imali priliku da vide divnu izložbu ,,Nikola Tesla – Čovek budućnosti” na kojoj su bili izloženi podaci, fotografije i citati iz života Nikole Tesle i njegovog djela, najveći njegovi izumi s kraja 19. i početka 20. vijeka, zatim rani modeli motora i transformatora, ilustracije savremenih predmeta, mašina i tehnologija.fabrika-znanja_07 Ova izložba organizovana je uz podršku beogradskog Muzeja Nikole Tesle. Gosti i učenici biće u prilici da vide i jedinstveni projekat virtuelne realnosti ,,Doživi Teslu” koji će ih povesti u Teslinu hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima, laboratoriju u Kolorado Springsu i sobu hotela ,,New Yorker” u kojem je Tesla proveo posljednje dane.
Kompanija m:tel je tradicionalno prijatelj ovog projekta, dok su pokrovitelji Ministarstvo nauke i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

This slideshow requires JavaScript.


B.Radonjić
Foto: B. Šekularac