DRUŠTVO PREPORUKA

„GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST“ (GMIFF) 2016.: Više od 70 filmskih ostvarenja iz 40 zemalja

 

fotka-pres  Na danas održanoj konferencija za medije, najavljeno je  otvaranje II edicije „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) sutra u 19:30  u Centru za kulturu Danilovgrad.

Organizatori festivala istakli su da će publika moći pogledati više od 70 filmskih ostvarenja iz 40 raznih zemalja u tri kategorije:

 -Zaštita životne sredine

-Ekologija duše

-Turistički promo film.

Umjetnički direktor festivala Slobodan Marunović kazao je da će četiri festivalska dana obilježiti prikazivanje filmova, ne samo u Centru za kulturu- bioskop Zeta,  Danilovgrad, već će priliku da pogledaju ekološke i turisitičke filmove imati i učenici osnovnih i srednjih škola u Danilovgradu i Podgorici, kao i studenti Univerziteta Donja Gorica, gdje će biti prikazani filmovi iz kategorije ,,Turistički promo film”.

-Kao uvertira za ovaj festival bila je jednonedjeljna ,,Međunarodna Filmska Kamp Kolonija” koja je tokom avgusta ove godine bila održana, takođe, u danilovgradskoj opštini, gdje su studenti  kamere, produkcije, montaže, dramaturgije i režije i snimili film, čija će premijera biti na ovom festivalu. Osim domaćih filmskih ostvarenja, biće prikazani filmovi produkcije iz regiona i drugih zemalja svijeta-saopšteno je na pres konferenciji.
Slobodan Marunović je posebno istakao i nagrađivane filmove, poput  ,,Velika sjeverna planina” koji je nedavno dobio glavnu nagradu u Veneciji, kao i film ,,Zaliv” koji je dobio Oskara.
Član Savjeta festivala, i predsjednik stručnog Savjeta  ,,Zeleni Crne Gore” Branko  Lukovac, osvrnuo se na obilježavanje 25.god. od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, i kazao da imamo mnogo problema sa kojima se država suočava na putu ostvarivanja standarda koji su neophodni  ka članstvu u EU.

-Sa tog stanovišta ovaj filmski festival je veliki doprinos ljudi iz kulture i umjetnosti u toj oblasti, i nadajmo se jedna od najznačajnihjih manifestacija koje prate 25-godišnjicu  opredjeljenja Crne Gore  da se razvija kao ekološka država. I potrebna je što bolja podrška od strane državnih institucija. Trebalo bi slijediti primjer UN, ka valorizaciji ove ideje koja mapira Crnu Goru na svjetskom prostoru kao državu u kojoj se odigrava ovakav značajan festival vezan za ekologiju. Program za razvoj Crne Gore UN je stao uz ovaj festival, i bilo bi dobro da ova manifestacija bude od opšteg crnogorskog značaja-  kazao je Lukovac.

Stručni žiri u sastavu: prof. dr Sonja Tomović Šundić- predsjednica žirija, mr Aleksandra Vuković i filmski reditelj Draško Đurović, imaće težak zadatak da dodijele nagrade za sve tri kategorije, ali i Gran prix festivala za najbolje ostvarenje.

Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.