ART

PODGORICA: U srijedu počinje jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva

 

festival-coverJubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016, koji će se održavati od 14. do 18. septembra 2016. u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, biće zvanično otvoren u srijedu, 14. septembra u 20 sati.

Festival će, kako se navodi u saopštenju osnivača mr Ljiljane Burzan-Nikolić, direktorice komunikacija Festivala i Davora Dragojevića, direktora Festivala, otvoriti mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu Glavnog grada. Nakon otvaranja će biti izvedena predstava „Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

Istog dana u Centru za kulturu i sport u Andrijevici u 11 i u 13 sati biće izvedena predstava „Kad je sve bilo zeleno“ Teatra Ključ iz Tel Aviva, Turska, dok će u Centru za kulturu u Danilovgradu u terminu od 12 sati na programu biti predstava „Toliko mora“ koju izvode Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Podgorica je i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Andrijevice i Danilovgrada, gostovati i u Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu. Festival ove godine okuplja glumačke trupe iz sedam zemalja pa će se pred crnogorskom publikom predstaviti trupe iz Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila.

Drugog dana Festivala na programu je predstava „Kad je sve bilo zeleno”, koja će se davati u sali „Dodest” od 11 i od 18 sati. Istog dana u velikoj sali KIC-a biće odigrana predstava “Lenka” lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske u terminima od 12 i od 20 sati.

Takođe u četvrtak, 15. septembra, u Beranama će se igrati predstava „Maksimka i Galinka” Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine, u sali Centra za kulturu od 11 sati, a u istom terminu u Petnjici će se igrati predstava „Karađoz” koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska. Tog dana će u Herceg Novom u 12 sati na programu biti predstava „Alisa u zemlji čuda”, u dvorani „Park” dok će se u istom terminu u Kolašinu igrati brazilska predstava „Toliko mora“ u sali Centra za kulturu. U četvrtak će u predstavama uživati i publika u Bijelom Polju i Mojkovcu. Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović-Strunjo ugostiće turski asanbl koji će u terminu od 15 sati izvesti predstavu „Karađoz”, dok će u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević u 18 sati biti izvedena ukrajinska predstava „Maksimka i Galinka”.

Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Festivala biće bogato i pratećim programom. Prvog dana Festivala, 14. septembra, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 19 sati, biće otvorena izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom „Jastuk za mrave“. Izložba će biti otvorena za posjetioce za vrijeme trajanja Festivala, do 18. septembra, u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca. U subotu, 17. septembra biće održane dvije radionice za djecu: „Karađoz za djecu“ koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i „Lutkarski kutak“ pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica

Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagrada najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi naziv ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Ne postoji mogućnost rezervacije.

kud duga