DRUŠTVO SLAJDER

SAGOVORNICI MNE MAGAZINA: Izgovor je da se ne mogu uskladiti poslovne i privatne obaveze

posao ili zivot _odlucite sami_04

Izgovor je savremenog čovjeka da nema vremena da provodi sa porodicom zbog previše poslovnih obaveza, jer je uz dobru organizaciju sve moguće postići, stav je većine sagovornika MNE magazina.

Podrška porodice

Da li je zaista moguće danas uskladiti privatne i poslovne obaveze, pa čak i onda kada osoba radi i prekovremeno, pitali smo direktoricu Grawe osiguranja Maju Pavličić. Ona kaže da joj je kćerka odrasla, student je i da je sve lakše sada kada je starija.

-A da je bilo lako nije bilo – kaže Pavličić.

maja pavlicic grawe

Maja Pavličić

Ona podsjeća na standardnu rečenicu koja se može čuti u javnosti da je sve u organizaciji i kaže da jeste, ali da najveći teret svega toga nosi žena.

-Imam apsolutnu podršku muža i kćerke. Meni je bez obzira na sve  familija na prvom mjestu, pa mogu reći deset mjesta praznih. Familiju nikad ne bih podredila aposlutno ničem drugom – rekla je ona.

Pavličić ističe da je posao koji obavlja zahtjevan i da joj oduzima puno vremena, ali da misli da ništa nije propustila što se tiče obaveza prema kćerki. Ona je istakla da joj je i majka pomagala dok je kćerka bila manja.

-Mnogo sam putovala službeno, ali sam znala i to da nadomjestim, kompenzujem na neki način, ne poklonom. Volimo da putujemo. Gledam da na kvalitetan način osmislim vrijeme kada sam zajedno sa porodicom. Dešavalo mi se da dođem nervozna i da nisam raspoložena, ali porodicu stavljam na najvažnije mjesto – kaže ona.

O ovoj temi pričali smo i sa jednom novinarkom koja nije željela da joj se ime iznosi u javnost, ali je ispričala da ima dijete ,,koje odgaja njena majka“. Novinari, kaže ona, nemaju ograničeno radno vrijeme i zbog toga  provodi ,,previše vremena na poslu“.

-Dešavalo mi se da izađem sa posla, pođem kući i samo što uđem u stan dobijam poziv da se vratim na posao, jer je nešto iskrslo. Nemoguće je sve obaveze završiti kako treba – sigurna je ona.

Nema radnog vremena

Rukovodilac Sektora za eksternu komunikaciju u Elektroprivredi Crne Gore Eleonora Albijanić kaže za MNE magazin da privatne i poslovne obaveze relativno dobro usklađuje. Ona ističe da ima veliku pomoć svekra i svekrve, đeda Pera i babe Mileve.

-Oni su baza dok smo suprug i ja na poslu – kaže ona.

eleonora

Eleonora Albijanić

Dobra organizacija je, navodi Albijanić, svakako neophodna kako bi se uskladile poslovne i privatne obaveze. Ona kaže da dok su djeca mlađa, izazov je svakako bio veći, a sada kad joj je sin već student, a i kćerka je odrasla, ta vrsta obaveze je drugačija.

-Tokom svog radnog vijeka uvijek sam imala podršku porodice, supruga, djece i naših najbližih. Posao odnosa s javnošću kojim se bavim već više od dvije decenije podrazumijeva da nemate strogo definisano radno vrijeme. Kad pođete kući u 4 -5 sati to nikako ne znači da vas do sjutradan niko neće poslovno nazvati da riješite određeni problem, date neophodnu informaciju i slično. Tako da kada ste u PR-u, prekovremeni rad se podrazumijeva – kaže ona.

U jednom periodu njen posao je, prisjeća se, podrazumijevao česta putovanja, obuke u inostranstvu, ali podrška porodice nikad nije izostala.

-Naravno, podrška i razumijevanje moraju biti obostrani. Slobodno vrijeme za privatne obaveze uvijek se nađe. Vikendi provedeni u porodičnom okruženju su obavezni, a uvijek se nađe vremena i za šetnju i kafu sa drugaricama,bioskop, pozorište, dobru knjigu, izlet… – rekla je ona.

I ranije se radilo

I psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić uvjerena je da je danas moguće kvalitetno obavljati kako poslovne, tako i porodične obaveze. Izgovor je, kaže ona, savremenog čovjeka da zbog posla ne može da provodi vrijeme sa porodicom.

– To je glavni izgovor. Uvijek smo imali puno posla. Prije smo radili za firmu, radilo se osam sati, a ostajalo se, boga mi, i duže – kaže naša sagovornica.

radmila stupar djurisic

Radmila Stupar-Đrišić

Iako bračni partneri dosta provode vremena na poslu, ona kaže da je važno da se emocionalno investira u porodicu. Uvjerena je da je to jedina vrijednost za psihološku stabilnost.

-Vodimo računa da li su siti, da li imaju novca…a zaboravljamo aspekt emocija. Važno je da sa djetetom pravite palačinke, čistite auto i slično. Imate danas pametne telefone, zašto se ne čuju sa djetetom tokom cijelog dana. Pošalju mu neku šaljivu sliku, smajlić, a ne samo da pitaju: ,,Gjde si? S kim si?“, da obavljaju kontrolu koju inače treba da rade – ističe ona.

Danas je pravo umijeće, prema riječima sociologa Srđana Vukadinovića, uskladiti poslovne i privatne obaveze imajući u vidu ritam života i trenutke koji brzo prolaze. On kaže da je tu uključena i vječna trka da se nešto mora uraditi da bi se poboljšao kućni budžet.

-Treba biti dobar organizator – kaže on.

Srdjan-Vukadinovic-1

Srđan Vukadinović

Naš sagovornik ističe da, recimo, dopunski rad ide na račun slobodnog vremena. On kaže da se na taj način dobija poboljšanje kvaliteta života kada su u pitanju materijalni prihodi, ali da na drugoj strani nastaje pogoršanje života po elementu odmora, rekreacije, odnosno slobodnog vremena.

-Svega onoga što čovjeka čini komplentnom ličnošću. Odmor je neophodan- pored rijeke, kod kuće, bavljenje sportskim aktivnsotima, likovnim, pjesničkim. To čovjeka relaksira i čini život potpunijim. I to trpi ako treba više da se radi – kaže sociolog. S.Đ.