DRUŠTVO PREPORUKA

BUDVA: Infofest od 25. septembra do 1. oktobra

 

INFOFEST 2016- cudesni kljuc

Ovogodišnji XXIII Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2016, pod sloganom „Čudesni ključ“  (www.infofest.com) održaće se u periodu od 25.septembra  do 1. oktobra 2016. u hotelu „Avala&Villas“ u Budvi.

Infofestje, v eć decenijama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koja, svake godine, zabilježi više od 1.000 pojedinačnih učesnika – predstavnika državnih organa , javnih preduzeća, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije će, prvi put na Infofestu, imati svoj izložbeni punkt. Na ovogodišnjem Infofestu Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore biće nosilac regionalnog panela na temu “Digitalno društvo i operativni dometi elektronske uprave”, kao i sesija “Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost”  i “Open source u Crnoj Gori – izazovi i mogućnosti”, ali i drugih aktivnosti koje ćemo objaviti u narednom periodu.

U prezentacionom dijelu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri (Hewlett Packard, Microsoft, Oracle, Symantec Corp, SAP, itd) i najznačajnije ICT firme u regionu – Saga, S&T, Energodata, Asseco SEE, Lanaco, TeleGroup, Čikom, Infolink, Zeta, Aliter Technologies, Digit MN itd. U programu će učestvovati i telekomunikacioni operatori (Crnogorski Telekom, Telenor, Orion telekom), kao i značajni konzumenti informaciono-komunikacionih tehnologija (Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost CG , Radio-difuzni centar, MONSTAT, Direkcija za e-upravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, itd). Fokusne teme  INFOFESTA 2016 su „Digitalno društvo. Operativni dometi elektronske uprave“, „Nova era u savremenom bankarstvu – Digital Banking“, „Bezbjednosne dileme i sigurnosni izazovi“, „Budućnost Cloud koncepta“ i „Internet of Things“. Pored prezentacija novih projektnih rješenja, ICT kompanije će ponudu predstavljati i u okviru Infofest izložbe.

I ove godine, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i  Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) organizuju XIV Međunarodnu konferenciju o regulatornoj djelatnosti u sektoru elektronskih komunikacija na temu „Regulacija tržišta elektronskih komunikacija“, u programskoj povezanosti sa Forumom za Reginalni razvoj za Evropu.

Pošta Crne Gore će biti nosilac specijalnog Infofest programa – Savjetovanja „Digitalna teritorija pošte“, a nastavljajući saradnju započetu prošle godine, Crnogorski olimpijski komitet (COK) će i na Infofestu 2016. organizovati savjetovanje na temu „Sport kao informatički domen“. U formi okruglog stola biće obrađena tema: „Digitalna transformacija industrija i izgradnja digitalnih preduzeća“ čiji je nosilac zagrebačka kompanija InfoDom.

Infofest 2016 je domaćin i Godišnjeg skupa ICT klastera balkanskih i crnomorskih država.

U okviru Regionalne naučno-stručne konferencije „Infofest Pulse“ biće predstavljeno 16 najuspješnijih autorskih radova, odabranih po javnom pozivu Organizatora.

Od samog osnivanja, Infofest ima status manifestacije od državnog značaja. Festival zajednički organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanija Biznis Link.

Izuzetnu atmosferu ove manifestacije upotpuniće animativni sadržaji – svečano otvaranje Infofesta,  „Veče prijatelja“, izleti i sadržajni zabavni programi.