ART SLAJDER

JURICA PAĐEN: Muzika se srozala zbog moćnih korporacija

DSC_0037Hrvatski muzičar Jurica Pađen sa svojim bendom ,,Aerodrom” gostovao je prvi put u Nikšiću, u sklopu sedmog izdanja ,,Bedem festa”.
Grupa je osnovana prije 38 godina, a da su njihove pjesme za sva vremena govori činjenica da su prve redove zauzeli tinejdžeri koji su zajedno sa bendom pjevali sve pjesme.
Pađen je velikan jugoslovenske muzičke scene, neko pored čijeg imena u bogatoj karijeri stoji saradnja sa ,,Grupom 220”, ,,Parnim valjkom”, ,,Azrom”, ,,4 asa”, Vedranom Božićem, Masimom Savićem i drugima.
O današnjoj muzičkoj sceni, duhu rokenrola, iskustvu u rijaliti programu ,,Veliki brat”, novom albumu i saradnji sa Štulićem i Andersonom iz grupe ABBA razgovarali smo sa njim nakon izuzetnog nastupa.
Kažete: ,,Još postoji iskra rokerskog duha”. Gdje je vidite?
– Svuda gdje sam došao ovdje u Nikšiću sam osjetio tu prijemčivost i gostoprimstvo i večeras na koncertu se to potvrdilo.
Vaše pjesme su evergrin. Da li na današnjoj sceni vidite ikoga ko bi mogao da stvara evergrin hitove, jer čini se da je ona dosta površna?
– Rade se u principu instant hitovi za instant uspjeh, jer je vrijeme takvo da ništa dugo ne traje. Od proizvoda svake dvije godine imaš novi mobilni telefon, svaka tri mjeseca novu pjesmu i to je nešto što se radi, po meni, prilično konfekcijski. Industrija je preuzela incijativu. Ima sigurno još ljudi koji rade iz duše pjesme, međutim, vjerovatno nisu interesantni marketinški i finansijski moćnim korporacijama koje danas vode cijelu priču na svijetu. Rezultat je takav da se zapravo muzika prilično srozala u odnosu na vremena kad su divovi hodali Zemljom.
Kad već govorimo o divovima, kako je bilo sarađivati sa Džonijem Štulićem?
– To je bilo nevjerovatno iskustvo, vrlo inspirativno i ludo.
DSC_0090U Švedskoj ste ,,Običnu ljubavnu pjesmu” radili sa članom grupe ABBA Ufom Andersonom. Kako je bilo sarađivati sa njim, raditi tada u Švedskoj?
– To je bilo odlično iskustvo. To je bio jedan od najvećih producenata ikada na ovim prostorima Timi Varga koji nema sa kim nije radio sa ju-rok scene. Anderson je vrlo jednostavno došao i odsvirao ono što se tražilo. Uklopio se i mislim da mu se dopalo to sve skupa. Imamo lijepu uspomenu na njega i na taj period.
Album je gotov, na jesen će biti objavljen singl ,,Ispod tuša” koji je bio inspirisan Vašim učešćem u ,,Velikom bratu”. Šta je inspirisalo ostale pjesme sa albuma i kakvo je sad, nakon iskustva u ,,Velikom bratu”, Vaše mišljenje o rijaliti programima?
– Rijaliti programi su realnost koja postoji. Ja, iskreno rečeno, sam išao tamo jer sam imao jako dobru finansijsku ponudu. Inače, Džoni (Štulić) mi je baš rekao: ,,Nije ti to trebalo.” Ja rekoh: ,,To mi uopšte nije trebalo, ali mi je trebao novac.” Tako da, nažalost, možemo mi idealizovati, ali računi uredno stižu, trebamo ih plaćati. Osim toga, tamo sam stekao iskustvo o tome koje su moje granice. Upoznao sam djelove sebe za koje nisam znao kako bi reagovali u tako nepoznatim situacijama. Naprosto, gdje god se nalazim, nastojim da iskoristim da nešto novo naučim ili da nešto novo napravim. Tamo sam napravio tri pjesme za idući album.
Bojana Radonjić 

kud duga