MAGAZIN SLAJDER

LIBANSKI RESTORAN ,,BYBLOS” U PORTO MONTENEGRU: U ponudi zdrava jela egzotičnog ukusa

Libanski-restoran_05

Od ovog proljeća Crna Gora je bogatija za još jedno gastronomsko iskustvo inspirisano duhom Orijenta, autentični libanski restoran „Byblos“ koji je otvoren  u marini i resortu Porto Montenegro. Tragajući za novim iskustvima, posjetili smo ih i isprobali njihov zdrav doručak, čija je cijena samo sedam eura po osobi i uključuje cijeđeni sok, a tokom avgusta i septembra u ponudi je poseban dječiji meni po cijeni od šest eura. Cijene su povoljne, a u pitanju je ipak  ekskluzivni restoran.

Libanski-restoran_10Kada je riječ o novom gastronomskom iskustvu, libanska kuhinja je najuravnoteženija od svih koje potiču sa Srednjeg Istoka i Mediterana. Njeno dugo naslijeđe zdravih jela udruženo je sa egzotičnim ukusima i mnoštvom koristi po zdravlje.

Libanska jela se, uglavnom, pripremaju i bazirana su na nizu prirodnih, neobrađenih sastojaka, kao što su svježe povrće, voće, orasi, mahunarke i žitarice, hladno cijeđeno ulje, uključujući masline i susam (Tahini). Tu je i meso lokalnih dobavljača i morski plodovi, svjež i fermentisani jogurt i drugi mliječni sosevi kombinovani sa orasima i sjemenkama.

U namjeri da javnosti predstavimo ponudu ovog restorana i približimo neka od jela iz menija, razgovarali smo sa glavnim kuvarom ,,Byblos”-a Mustafom Abdul Rahmanom. On, govoreći o karakteristikama libanske kuhinje, kaže da libanski restorani baziraju svoju hranu na humusu.

Libanski-restoran_11– Humus se kod nas najviše konzumira, jer može kao sastojak da zamijeni meso i pun je proteina.Libansku kuhinju, odnosno jela, ne čine ljuti već slatki začini, kao što je, na primjer, kim. Većinu začina koje koristimo ne možete naći u Crnoj Gori, pa ni u regionu. To su kim, suvi korijander, cardamom koji je aromatični začin, a njega upravo nisam mogao da nađem u Crnoj Gori-priča on.

Pojašnjava da u ponudi imaju i pojedina jela koja su ,,po malo” ljutkasta poput ,,ljutog krompira”, ali to je iznimni slučaj i on naglašava da je, u globalu, libanska kuhinja slatkasta.

Baba Ghanouj (Baba Ganus), Moutabal (Mutabal), Falafel…samo su neki od egzotičnih i interesantnih naziva jela koji su u ponudi ,,Byblos”-a, a dobili su ime po nekom događaju koji se desio u vrijeme kad su nastali.
Na primjer, jelo Falafel je vegetarijansko jelo jer se pravi od korijandera, bijelog luka, kima i leblebija i veoma je popularno jelo u Libiji.

This slideshow requires JavaScript.

Zbog autentičnosti, bogate ponude jela i pića, te prijatnog ambijenta i osmišljenih zabavnih sadržaja petkom i subotom tokom ljeta, ,,Byblos” je mjesto za sve koji su zainteresovani za pronalaženje novih gastronomskih doživljaja ali i uživanje tokom dana i noći uz pušenje nargila. Jer upravo ovdje spremni su da izađu u susret gastronomskim zahtjevima sve većeg broja stranih turista ali i lokalnog stanovništva.

Kako smo saznali, Podgorica je naredna lokacija gde se ovaj autentični restoran otvara.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac

 

 

One Response to LIBANSKI RESTORAN ,,BYBLOS” U PORTO MONTENEGRU: U ponudi zdrava jela egzotičnog ukusa