DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČANKA TARA DUJOVIĆ, PRVA BEBA ROĐENA NAKON OBNOVE NEZAVISNOSTI CRNE GORE: Srećna je što građani uz vatromet slave i njen rođendan

Tara-Dujovic

Tara Dujović i njen pas Žućo

Na dan kada je,  prije deset godina, Crna Gora obnovila nezavisnost, rodila se Podgoričanka Tara Dujović. Ona je prva beba rođena u Kliničkom centru Crne Gore 21. maja 2006. godine. Djevojčica za MNE magazin priča da je presrećna zbog toga i s radošću iščekuje rođendan.

Ekipa MNE magazina posjetila je porodicu Dujović koja živi u Podgorici, a kada smo prišli njihovom domu Tarina sestra Ema utrčala je u kuću da bi najavila naš dolazak. Tara nas je dočekala zagrljajem.

-Ja sam ta djevojčica, prva koja je rođena u nezavisnoj Crnoj Gori – kaže ona uz osmijeh.

Rođenje

Njena majka Jovanka priča kako  nikada neće zaboraviti tu noć kada je rodila Taru. Prisjeća se svega, do najsitnijih detalja. Dok se porađala, kaže ona, doktor joj je rekao da baci pogled na vatromet. Odmah nakon toga se  rodila Tara.

-Čula sam njen plač i nisam mogla da prestanem da se smijem. Ta osjećanja se teško mogu opisati. To je sreća – priča Jovanka.

Tara-Dujovic_porodica

Porodica Dujović

Njen suprug Blagota se saglasio sa njom. Kaže da je Tara uvijek radosna što svi građani uz vatromet slave zajedno sa njom 21.maj.

-Šalimo se kako je Tara jedina prava Crnogorka – dodaje Jovanka.

Djevojčica je u četvrtom razredu Osnovne škole ,,Vladimir Nazor“ i odlična je učenica. Zna samo za petice. Tara kaže da od svih predmeta najviše voli matematiku, jer joj najlakše ide. Voljela bi i kada odraste da nastavi da je izučava.

-Znate šta još volim-da igram šah. Počela sam da igram i košarku i mogu vam reći da mi odlično ide. Vidjećemo da li ću da budem u reprezentaciji Crne Gore – kaže djevojčica uz osmijeh.

Želja

Njena interesovanja nemaju granica. Išla je na folklor, obožava da istražuje, a voli i da čita pjesmice.

-Ne mislim da sam posebna djevojčica zato što sam rođena na Dan nezavisnosti Crne Gore. Ja sam samo djevojčica koja ima razna interesovanja – kaže Tara.

Njena majka dodaje da je, ipak, posebna. Prisjeća se što je Tara uradila kada je imala osam mjeseci. Dok su sjedjeli u autu, kaže ona, uzela je ključeve od auta  iz majčinog krila i pokušala je da ih stavi u bravu i upali automobil.

-Tada sam bila šokirana, jer nisam mogla da vjerujem šta moja beba radi. Pametnica moja. Prva riječ koju je izgovorila, ipak, bila je ,,tata“, a ,,mamom“ me je oslovila za 8.mart i to nikad neću zaboraviti – kaže Jovanka mazeći je po kosi.

Tara-Ema-Dujovic

Sa sestrom Emom

Tara se na kratko postidjela i otrčala je da se igra sa psom Žućom.

-Da bi jedna porodica mogla lijepo da funkcioniše najbitniji je razgovor. Složni smo i pričom se sve rješava, a ne batinama. Ponosni smo na kćerke – kaže Jovanka.

Ona radi u ,,Sarajki“, a suprug u Distribuciji. Da budu zdravi i veseli, to su želje ove porodice.

-Majko, kako bi bilo dobro da u knjigama piše da je Tara Dujović rođena kada je Crna Gora postala samostalna, je l da-pitala je Tara uz osmijeh.

Donijela nam je da pogledamo fotografije kada je bila beba. Njena sestra Ema je željela da se posveti i njoj malo pažnja, pa je upitala roditelje gdje se nalazi njen album.

-Lijepo se njih dvije slažu i uvijek možemo da se oslonimo na Taru kada smo odsutni. Kao odrasla osoba je – dodao je Blagota.

Tara-Dujovic_01

Tara, prva beba rodjena u KCCG 21. maja 2006. godine

Dok smo se pozdravljali sa ovom porodicom, Tara nam je šapnula da ima jednu želju za rođendan. Mnoge ideje joj, kaže ona, prolaze kroz glavu, ali izdvaja jednu.

– Premijer Milo Đukanović mi je  čestitao rođendan kad sam bila mala, ali se toga ne sjećam. I baš bi bilo dobro da mi čestita i ovaj deseti – kaže Tara tapšući dlanovima.

S.Đ.

Foto: B. Šekularac