ART SLAJDER

SERHAT HAČIPAŠALIOGLU: U Turskoj me zbog nastupa za San Marino na ,,Evroviziji” smatraju herojem

Serhat-Hacipasalioglu_00Predstavnik San Marina na ovogodišnjoj ,,Pjesmi Evrovizije” u Stokholmu Serhat Hačipašalioglu od juče boravi u Crnoj Gori gdje će predstaviti pjesmu ,,I didn't know” sa kojom će se takmičiti prve polufinalne večeri 10. maja.
Samo 45 minuta nakon slijetanja na podgorički aerodrom ekipa MNE magazina razgovarala je sa njim i njegovim timom, koji čine italijanski menadžer Marko Vanuci i pres menadžerka Milica Fajgelj, u kafeu ,,Nero”. Iako umorni, bili su dobro raspoloženi.
Hačipašalioglu rođen je u Istanbulu i priznat je muzičar, producent i voditelj u svijetu. Ono što ga krasi i što novinari potenciraju jeste multinacionalnost, jer živi i radi u Istanbulu, pohađao je njemačku školu, predstavlja San Marino, spot je radio u Parizu, a u svojoj bogatoj karijeri sarađivao je sa muzičarima i autorima iz Njemačke, Rusije, Francuske i Grčke. Ovim Hačipašalioglu želi da objedini različite kulture, tradiciju i istorijat. Veliki uspjeh u svijetu zabilježio je pjesmom ,,Je M'adore”. Ta pjesma je bila i razlog da je na sebe skrenuo pažnju Televizije San Marino koja je izrazila želju da upravo on predstavlja njihovu zemlju na ovom prestižnom takmičenju.
Iako Turska ne učestvuje, za MNE magazin, kaže da su njegovi zemljaci vrlo ponosni što će on učestvovati na ,,Pjesmi Evrovizije”. Posebno je ponosan i na takmičenja za mlade čiji je osnivač i producent ,,National and International High Schools Music Contest” i ,,Dance Marathon”.
Da li je ovo prvi put da boravite u Crnoj Gori?
– Da, ovo je prvi put da boravim u Crnoj Gori. Čuo sam puno o Podgorici i vašoj zemlji. Te destinacije postaju vrlo popularne u Turskoj. Ja sam iz Turske, predstavljam San Marino – to je vrlo neobična priča, tako da je Crna Gora bila zemlja koju sam zaista želio da posjetim.
Kakvi su Vaši prvi utisci o našoj državi?
– Izgleda predivno. Prvo, smatram da imate veoma lijepo vrijeme, klima je divna, osjeća se miris šuma i drveća. Veoma mi je bitno da su to moji prvi utisci dok sam napuštao zgradu aerodroma. Dobrodošlica je bila predivna i veoma mi je drago što sam ovdje.
Serhat-Hacipasalioglu_01Što mislite o ovogodišnjem predstavniku Crne Gore na ,,Pjesmi Evrovizije”?
– Za mene je veoma važno da neko bude originalan i drugačiji. Mislim da je ove godine Crna Gora odabrala upravo to. Podržavam ovogodišnje crnogorske predstavnike. Uvijek ima sličnih pjesama, ali ponekad ima numera koje se odvajaju na ovom takmičenju, koje su originalne, drugačije. Mislim da ste napravili dobar izbor.
Znam da je tekst pjesme ,,I didn't know” napisao Grk, ali da li postoji neko Vama poseban kome ste je posvetili?
– Tako je. Znate puno, dobro ste se pripremili (smijeh). Hvala Vam. ,,I didn't know” je lična pjesma i odraz je dijela mog života. Grčki tekstopisac Nektarios Tirakis meni je kao brat, znamo se dugo i on poznaje moj život. Napisao je ovu pjesmu posebno za mene, jer znao je za taj dio mog života. To je nešto zaista lično za mene. Bila je posvećena nekome u to vrijeme, ali sada je sve okončano.
Turska je imala pobjednika na ,,Pjesmi Evrovizije” 2003. godina. Sertab je trijumfovala s numerom ,,Everyway that I can”. Ovoga puta situacija je drugačija. Turska ne učestvuje. Što je odlučilo na sastanku između Vas i SMTV-a da prelomite i kažete – ,,Da, želim da predstavljam San Marino na ,,Pjesmi Evrovizije””?
– Tako je počelo. Televizija San Marina tražila je pjevača, umjetnika koji bi ih predstavljao na ,,Pjesmi Evrovizije”. Krajem prošle godine, imao sam veliki hit u određenim evropskim državama sa pjesmom ,,Je M'Adore”. Gledali su spot, slušali pjesmu i pronašli su mog menadžera Marka. Imali su ideju da ja predstavljam San Marino. Bio sam iznenađen kada sam dobio informaciju od Marka, jer to je vrlo neobično. Bio sam i sad sam veoma ponosan što sam dobio ponudu od Televizije San Marina. Velika je to odgovornost da predstavljate drugu državu, ali, u isto vrijeme, imam i duplu odgovornost jer Turska ne učestvuje, tako da, na neki način, predstavljam i tu zemlju. To se ne događa često u životu, pa se osjećam privilegovanim i veoma sam počastvovan ovakvim razvojem situacije. Nisam oklijevao da prihvatim ponudu. Znam šta me čeka, ali, spreman sam za to.
Kakve su reakcije građana Turske na Vaše učešće?
– Ne možete da zamislite kako su bili ponosni kada su čuli za ovu vijest! Skoro da sam mogao da zaplačem kada sam vidio reakciju mog naroda i medija. Napisali su: ,,Ti si kao nacionalni heroj! Danas predstavljaš San Marino na evrovizijskoj sceni. Svi smo mi Sanmarinci!” To su bili glavni naslovi u turskim medijima. Šta još više da kažem? Bilo je to zaista dirljivo. Srećan sam što sam dobio tako pozitivne reakcije.
Serhat-HacipasaliogluŽivite u Istanbulu. Kakav je sada život u tom gradu?
– Teško je svugdje. Istanbul je jedan od najljepših gradova svijeta. Ima toliko različitih kultura, to je veliki mozaik svega. Pruža životnu energiju svima. Drago mi je što živim tamo. Što se sada dešava širom svijeta čini sve nas tužnim. Moramo se ,,boriti” protiv mržnje. Moramo da se ,,borimo” i moramo da pobjedimo. Moramo, na neki način, da obrazujemo ljude. Ne znamo ni da li smo sada sigurni. Nema bezbjednog mjesta na svijetu, nažalost, ali siguran sam da dobra vremena ponovo dolaze. ,,Borićemo” se i pobijediti.
Imali ste i zanimljivo obrazovanje – Dojče šule (Deutsche schule), a studirali ste i stomatologiju na fakultetu u Istanbulu. Kako ste završili u muzici?
–  Da biste bili dobar pjevač, morate da studirate stomatologiju. (smijeh) To je važno – prvo stomatologija, a onda možete da počnete da pjevate. (smijeh) Dojče šule u Istanbulu je njemačka škola. Počeo sam da je pohađam sa 11 godina. Tamo sam bio osam godina. Drago mi je da sam imao takvo obrazovanje. Sve je bilo na njemačkom jeziku, sa drugačijom kulturom, sa kojom sam odrastao u Turskoj. Onda sam upisao stomatološki fakultet na Univerzitetu u Istanbulu. U to vrijeme bio je izbor. Znao sam što ne želim da studiram. Onda sam odlučio – stomatologija, zašto ne? Nije bio moj san da budem stomatolog. Bio sam uspješan, diplomirao sam. Oduvijek sam želio u životu da uradim nešto dinamičnije, nešto što će uključivati publiku. Tražio sam nešto posebno za sebe, nešto što mogu raditi sa svojim talentima. Onda sam počeo da radim na televiziji, bio sam neko vrijeme u Njemačkoj. Osnovao sam svoju kompaniju za TV produkciju, muziku i međunarodni ivent marketing. Radio sam nekoliko godina na turskoj televiziji šou ,,Riziko!”, tursku verziju američkog ,,Jeopardy!”-a. Imao je veliku gledanost. Bilo je trenutaka kada sam pomišljao: ,,Dobro, volim rad na televiziji, srećan sam.”, ali, želio sam da se obratim većem broju ljudi, ne samo lokalnim gledaocima. Muzikom. Počeo sam kasno da se bavim njome. Bio sam vrlo dobar sluhista. Nakon tog početka, ljestvicu sam postavio visoko. Želio sam međunarodni uspjeh. Zbog toga sam počeo da pjevam na drugim jezicima. Počeo sam na svjetskoj platformi. Ovo što sada radim razlikuje se od ostalih turskih pjevača.
Osnivač ste i producent ,,High Schools Music Contest”-a i ,,Dance Marathon”-a?
– Prije 19 godina osnovao sam ,,High Schools Music Contest” kojima mladim ljudima u srednjim školama pružam šansu da se pokažu na muzičkoj platformi, da li su dobri ili loši, da li mogu da nastave da se bave muzikom ili ne. Već 19 godina sam na čelu te organizacije i obučavam mlade talentovane ljude. Ponekad dobijaju stipendiju za muzičko i drugo obrazovanje. To je muzički dio. Postoji i plesni ,,Dance Marathon” za one koji pohađaju srednju školu i univerzitet. Drago mi je što sam u prilici da učinim nešto za mlade ljude, mladu publiku, jer oni su budućnost države. Pokušavam da im pružim najsigurniji put, uz dobru tehniku, dobru atmosferu, tako da se na sceni osjećaju zaista lijepo i da mogu da sebe najbolje predstave. To su stvari na koje sam vrlo ponosan – ,,High Schools Music Contest” i ,,Dance Marathon”, jer cilj su mladi ljudi.
U muzici i glasu u pjesmu ,,I didn't know” osjeća se uticaj Leonarda Koena. Da li volite da slušate njegovu muziku i da li, možda, među 20.000 CD-a i DVD-a, koje kažete da posjedujete, imate njegovih albuma?
– Koen je legendarno ime našeg doba. Ko može da kaže da nije važan? Vrlo je bitan. Poeta je, muzičar, klasični pjevač, ima osobenost. Kompliment je kada mi neko kaže da ima nešto slično u mom glasu. Naravno, imam Koenove albume u svojoj kolekciji od 20.000 CD-a. Kad god naiđem na njegov koncert, uvijek odem da ga slušam. S druge strane, imam dubok glas, drugačiji način pjevanja. On je poetičniji, ja sam više pjevljiv. Ja sam tako stvoren i moj glas je tako stvoren. Ima i sličnih djelova.
Bojana Radonjić
Foto: Boris Šekularac 

kud duga