ART SLAJDER

BOŽO VREĆO ZA MNE MAGAZIN: Koštana je moje drugo Ja

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Vijest da umjetnik Božo Vrećo nastupa 11. marta u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u Podgorici i 12. marta u Centru kulture u Tivtu oduševila je publiku u Crnoj Gori. Karte po cijeni od sedam eura za nastup u KIC-u su u prodaji od 25. februara.
Vrećo na koncertima ljubavlju i pjesmom dotiče srce, a pred gostovanje u Crnoj Gori za MNE magazin govori o koncertu u KIC-u, o ulozi Koštane, saradnji sa Mladenovićem, ,,Pjesmi Evrovizije” i novim projektima. 
Ljubav se ljubavlju uzvraća. Koliko Vam znači to što su upravo poštovaoci Vaše muzike i Vas tražili da Vas ponovo čuju u Podgorici 11. marta u KIC-u ,,Budo Tomović“?

– Jako puno, djelimično jer moji korijeni sa majčine strane su vezani upravo za Crnu Goru pa time mi je draže svaki put doći i uzvratiti tu silnu i beskrajnu ljubav, koja je iz godine u godinu sve veća i intenzivnija. Dolazim sa solo projektom. Naime, sve sevdalinke ću otpjevati a cappella i vratiti sve one koji dođu daleko u prošlost, podsjetiti ih na minule ljubavi i djetinjstvo, rasplakati ih i ispuniti nadom, osloboditi ih i otvoriti im dušu bez zadrške.

Foto: Nemanja Đorđević

Foto: Nemanja Đorđević

Kako teku pripreme za ,,Koštanu“ čija će premijera upravo biti u Tivtu u avgustu? Sa kakvim se to izazovima u radu na liku susrećete? Da li ste, možda, napisali i neke pjesme za potrebe te predstave?

– U predstavi će biti djelom i moje autorske pjesme što me čini jako srećnim i počastvovanim, no što se tiče same uloge, ni ne doživljavam je kao ulogu već kao moje drugo Ja. Koštana i Božo Vrećo su personifikacija Slobode zato i jeste to prožimanje spontano, neusiljeno i ispunjeno najdubljim emocijama i ljubavlju.
Da, predstava će biti premijerno izvedena u Tivtu početkom avgusta, zatim Novom Sadu pa potom u Beogradu i vjerujem i Sarajevu. Jako sam uzbuđen jer će, siguran sam, biti jako zapažena predstava i donijeti mi puno toga lijepog. I meni, a i drugima koji je budu gledali.

Čini se da Kokan Mladenović daje glumcima slobodu, izvlači svojim pristupom ono najbolje iz njih. Kakvo Vi iskustvo nosite iz rada sa Mladenovićem?
– Privatno se jako dobro slažemo no u radu tek predstoji da vidimo. Nadam se da će sve teći mirno i bez previše pritiska jer ja u takvim uslovima svakako da ne bih mogao raditi. Pokušaću uskladiti svoje koncertne aktivnosti koje se, hvala Bogu, dopunjavaju i nižu sve do kraja godine sa svim izvedbama ,,Koštane”. Obojica smo profesionalci i mislim da ćemo dati sve od sebe, svaki u svom dijelu ove prekrasne priče.

Mnogi su se zalagali da upravo Vi predstavljate Bosnu i Hercegovinu na ,,Pjesmi Evrovizije“. Što mislite o tom takmičenju i kako Vam se dopada numera ,,Ljubav je“ ovogodišnjih predstavnika u Stokholmu?
– Ko god da je otišao, poželio bih mu sreću, no to nije moj cilj, moj način i nije u sferi mojih interesa, da budem jedan od izvođača. Ja imam svoje koncerte širom Evrope, i solo i sa bendom. Nadam se da ću se otisnuti i dalje , u Ameriku, o tome razmišljam. Sve drugo, samo mi remeti planove i na to ni ne bih pristao. Volim imati konce u svojim rukama.

Foto: Sead Sasivarević

Foto: Sead Sasivarević

Ove godine objavićete novi album. Da li nam možete nešto više reći o njemu i inspiraciji kojom ste se vodili?
– Na proljeće, tačnije u drugoj polovini maja izlazi moja autobiografska knjiga nazvana po mojoj majci ,,Mila”, zatim na ljeto Koštana i na jesen, moji četvrti album, drugi solo album koji će, siguran sam, biti veliki odmak od prošlog. Sve pjesme biće autorske, snimiću i nekoliko dueta sa eminentnim muzičarima i album će biti izdat u Zagrebu.
A što se tiče inspiracije, uvijek je to tragična ljubav, ona koja opstaje i kad nisu skupa, ona koja ne poznaje vrijeme i ona zbog koje se posve prepuštamo da nas srce vodi, ma kako da bude.
Bojana Radonjić

kud duga