SLAJDER ZDRAVLJE

DR BRANKO RAŠOVIĆ: Dentalni implantati savremeno rješenje za bezubost

Branko-Rasovic_1

Rehabilitacija vilica i danas je među osnovnim izazovima stomatološke prakse, s obzirom na rasprostranjenost problema krezubosti i bezubosti. Zahtjevi pacijenata sve su kompleksniji, i u funkcionalnom i u estetskom smislu.

U cilju rehabilitacije krezubih i bezubih vilica savremena stomatologija, prema riječima dr Branka Rašovića, spec. oralne hirurgije i vlasnika ordinacije “Apolonia” iz Podgorice,  nudi dentalne implantate, namjenski oblikovane nadoknade izrađene od biokompatibilnih materijala. Oni predstavljaju osnovu za protetske radove : krunice, mostove i mobilne proteze.

-Indikacije su nedostatak jednog zuba, nedostatak više zuba i bezube vilice (izrada fiksnog protetskog rada ili fiksiranje  mobilne proteze), a kontraindikacije mogu biti opšte (generalizovana osteoporoza, reumatske bolesti, određeni poremećaji metabolizma, pacijenti na radioterapiji), lokalne (loše higijenske navike, bruksizam, loši međuvilični odnosi, lokalne infekcije) i uslovne (nerealna očekivanja pacijenata) – objašnjava dr Rašović.

Implantati se dijele na transcedentalne, endoosealne, subperiostalne i intramukozne.

– Endoesealni implantati ugrađuju se u koštano tkivo vilica i koriste se u 95 odsto slučajeva. Izrađeni su većinom od titanijuma i njegovih legura (Titanijum – Aluminijum – Vandijum). Titanijum je male težine, biokompatibilan, otporan na koroziju, čvrst i pristupačan, pri čemu se biokompatibilnost navodi kao imperativ-pojašnjava  dr Rašović.

Oseointegracija

Oseointegracija je primarno definisana kao direktna strukturna i funkcionalna veza između žive kosti i opterećenog implantata. Dr Rašović navodi da se danas  implantat smatra osteointegrisanim kada ne postoji kretanje između njega i dijela kosti u koju je ugrađen. To u praksi predstavlja mehanizam sidrenja gdje se avitalne komponente pouzdano i predvidljivo inkorporiraju u živu kost i mogu da opstanu u uslovima normalnog opterećenja.

Nedostaci klasičnih protetskih rješenja su rizik od karijesa i endodontskog problema zuba nosača, reteencija plaka u predjelu međučlanova mosta – oboljenje periodoncijuma, oštećenje zdravih zuba, fraktura (porcelana, zuba), loš estetski učinak, to što se ne održava volumen kosti, obimna protezna ploča, hrana, derbis, plak, pokretljivost (govor, funkcija), gubitak zuba oslonca.Branko-Rasovic

Govoreći o prednosti ugradnje implantata dr Rašović kaže:

Kao prednost ugradnje implantata navodi se, prije svega, to što se susjedni zubi ne bruse, potom održavanje volumena kosti, poboljšanje funkcije i psihološki napredak.

Novine

Nobel Biocare je plasirao novi dizajn implantata za rješavanje problema u molarnoj /bočnoj/ regiji.Radi se implantatu široke platforme kao verzije NobelActiv, koji se mnogo  bolje  adaptira u korijenskoj čašici izvađenog zuba-molara.

-Moguća je fiksacija suprastrukture sa ključem pod uglom bez korišćenja cementa. Ovo je veoma bitno s obzirom na to da je cement u značajnoj mjeri odgovoran  za nastanak perimplantita, odnosno komplikacija koje nastaju poslije ugradnje implantata – pojašnjava dr Rašović.Branko Rasovic--sertifikat-diploma